Blog

Szoptatás - A SZÜLÉS UTÁNI ELSŐ NAPOK

2021.04.05 14:14

A szoptatás rendszeressége, ideje elsősorban az újszülöttől függ. Az anyatej a pici gyomrából könnyű emészthetősége és kis mennyisége miatt általában 1,5 óra alatt kiürül, ezért az első napokban többször kíván szopni. A gyakori szoptatás serkenti a tejtermelést és fokozatosabbá teszi a tejbelövellést. Az első napokban mindkét mellből kb. minimum 10-10 percig javasolom a szoptatást. Néhány nap elteltével már általában elég egy mellből szoptatni, mert az is cél, hogy az újszülött minél jobban kiürítse.

A mell túltelítődése a szülés utáni 2-5. napon szokott bekövetkezni. Néha olyan feszessé válik a mell, hogy az újszülött nem tud rátapadni a bimbóra. Az édesanyáknak jól esik ilyenkor a meleg mellpárnával történő borogatás. Legpraktikusabb az a mellterápiás eszköz, amelyik mikrohullámú készülékben is melegíthető, mert az biztosan van minden szülészeten.

 

mell fejése szükséges, ha az újszülött valamilyen ok, például betegség vagy koraszülöttség miatt nem szopik, vagy a mell túltelítődik. Bevihetsz magaddal mellszívót is a szülészetre. Lehetőleg olyat válassz, melynek szívóharangján tejkiürülést segítő puha perem van vagy szilikon párna van. Az ilyen, hasonló módon üríti ki a tejet, mint a baba szopáskor. Higiénikusabb, ha azonnal anyatejes zacskóba fejsz és nem öntögeted a kincset érő anyatejet. A fejést mindig sterilizált mellszívóval végezd.
Befele fordult vagy lapos mellbimbó gyakran előfordul. Van amikor csak a tejbelövellés duzzanata miatt átmenetileg laposodik el a bimbó. Ilyenkor is ajánlom, hogy használj speciális bimbókiemelőt, mellyel közvetlen a baba mellre helyezés előtt tudod orvosolni a problémát. Ajánlott a kórházba bevinni eldobható melltartóbetétet is. Olyat javaslok, amelyik biztos módon szárazon tartja a bimbód, hogy az ne ázzon fel. Fontos az is, hogy lehetőleg két tapadó csíkja legyen, melyekkel elcsúszás nélkül a melltartóba rögzíthető.
Bimbókrémből kizárólag természetes anyagokat tartalmazót ajánlok, melyet szoptatás előtt sem kell lemosni a mellről. A 100% lanolint tartalmazó, Lansinoh HPA lanolin bimbókrém biztosítja, hogy a sérült bimbó var és heg nélkül gyógyuljon meg. Az ezzel bekent terület alatt, a belső nedvességgel belülről hidratálódik a szövet, visszaállítva a bimbó egészséges, rugalmas állapotát. Ez a folyamat a nedves sebgyógyulás.