Blog

HINTÁZNI MINDENKI SZERET…

Adamo
Adamo
2021.04.20 17:26

Emlékezz csak vissza Te is mennyire vártad, hogy anyukád kivigyen a játszótérre. A hintázás fejleszti az egyensúlyt, a mozgást, a térben való tájékozódást, finommotoros mozgást, miközben oldja a belső feszültséget, ellazít, elaltat.

Minden baba ösztönösen igényli az édesanyja karjában való ringatást. Ez teljesen normális fizikai szükséglete a babádnak, hiszen már a pocakodban is hónapokon át ringatózott. Nem véletlen az, hogy a síró kisdedeket karban ringatva lehet a legkönnyebben megnyugtatni és elaltatni. Ezt minden anyuka jól tudja…

Természetes anyai reakció, hogy a síró kicsit az anyukája felveszi és ringatja… Sokan azonban félnek attól, hogy a pici el lesz „kapatva”, és soha nem lehet majd lerakni. Ezek a babák gyakran egész nap anyukájuk kezében vannak, mert ahogy leteszik Őket azonnal sírásba kezdenek. Ennek várható következménye, hogy anyuka hamar kimerül, a ház szalad, a mosatlan ruhák lógnak ki a szennyesből és így tovább…

Nos, a babádnak a legjobb a ringató karjaidban ezt bizton állíthatjuk, de hogy megtaláld az egyensúlyt és legyen neked is időd önmagadra lehetőleg megőrülés és kapkodás nélkül, és kisbabád szükséges törődést is megkapja azt javasoljuk Te is hintáztasd.

MILYEN HINTÁT HASZNÁLJ?

- ami nulla éves kortól használható

- ami a legjobb anyagokból készült

- aminek gyártója szakértelméről és minőségéről híres

- aminek fejlesztések és több évre visszamenő tesztelések vannak a háta mögött

- aminek biztonságos a rugója, kötélzete

Az ADAMO babahinta BIO pamutból és természetes anyagokból készült és NULLA éves kortól használható. Jól olvastad! Nem kell várni míg a baba ülni tud, hiszen az ADAMO-val biztonságosan ringathatod kisbabádat ahogy a kórházból hazaértetek, és a legjobb benne az, hogy 3 éves korig (vagy maximum 15 kg-ig) használni is tudjátok. Meglátod majd milyen nagy kedvencetek lesz ez a bölcsőhinta. A babádnak azért, mert ringatva és hintáztatva van, ami őt ellazítja és elaltatja. Neked pedig azért a pihentető fél órákért illetve órákért, amikor a csecsemődet biztonságban tudva végzed a napi teendődet vagy végre te is lepihensz egy picit. Ha a picid pedig már nagyobbacska a lábait előre kidugva, a rugónak köszönhetően már felülve hajthatja magát és ugrálhat benne, ezzel a hintázási élmény egy teljesen új dimenzióját felfedezve.

Babahintánk több éves fejlesztés eredménye. Minden fejlesztésünket a piacra kerülés előtt évekig teszteljük és tökéletesítjük. Cégünk mottója a „legjobbat” ezért is tölt el minket büszkeséggel, hogy hintánkat a gyermekekre tett pozitív hatásai miatt ma már több mozgásfejlesztő, konduktor és fejlesztőközpont is jó szívvel ajánlja. Nem csak a mozgásterápiában vagyunk jelen, hanem a koraszülöttek súlynövekedésében is hintánk segítségével óriási sikereket érnek el a Heim Pál Gyermekkorházban.

Az ADAMO már 10 éve bizonyít. Nem csak a mozgásfejlesztésben segít, de minden szülőt átsegít a kritikus időszakokon, mint a fogzás és a pocakfájás.

Maximálisan megbízunk a termékünkben, és szeretnénk, hogy minél többen kipróbálhassátok rizikó nélkül vászonhintáinkat, ezért 30 napos visszavásárlási garanciát adunk.

Az ADAMO babahinta a legjobb választás. Válaszd Te is az eredetit!

A hinta és a hintáztatás jó hatásait már a régi korokból ismerjük. Nagymamáink felismerték azt, hogy a hintáztatás nyugtat, ellazít és segít a gyermeknek az elalvásban. Ma több neves szakirodalom szól a hintáztatás pozitív hatásairól. Fontos kiemelni, hogy egy gyermek egyensúlyszerve ( a fülben) közvetlen kapcsolatban van idegrendszerével és annak érése a hintázás által is befolyásolható. A. J. Ayres évekig kutatta a szenzoros integráció területeit, melynek egyik része ez a rendszer. Terápiát is épített erre, mellyel kezelhetők a viselkedés, mozgás és tanulási problémák.

A gyermek egyensúlya akkor fejlődik, hogy ha kibillen a középvonalból, majd visszatalál. A kicsi az egyensúlykeresés közben bizonyos izmait megfeszíti és ugyanekkor meghatározott izmokat el kell lazítania. Ezeknek a kis izmocskáknak a koordinált mozgása szükséges a gyermek mozgásának összehangolásához. Ezek a korai ingerek nagyban befolyásolják gyermekünk későbbi harmonikus mozgás – beszéd- és képességfejlődését.

De miért jó pont az Adamo hinta a babák, kisgyermekek számára?

A hintát ajánlani tudom minden szülőnek, mert a korai szakaszban is biztonságos. A puha szövet a gyermeket körülöleli, megnyugtatja és a koponya ezen a süppedő felületen nem deformálódik el. A picik előfordul, hogy elalszanak benne, de ez sem probléma!

Később amikor már gyermekünk aktív és lábát kilógatja, akkor is biztonságos. A kiegészítő rugó segítségével a le-fel irányokban is adhatunk babánknak ingereket a tapasztaláshoz. A  nagyobb gyermekek pedig megtanulják magukat is hintáztatni, mozgatni anélkül, hogy lábuk leérne, rosszul terhelnének talpukra.

A hinta kialakítása révén babánk először fekve használja, de később, ha már képes arra , hogy a hintában felhúzza magát, akkor ezt kapaszkodva megteheti. A hinta ebben nem korlátozza a kicsi fejlődő mozgását, de nem ad a kezdetleges üléshez merev támaszt, így gyermekünk nem terheli túl gerincét, mert elfáradva visszafekhet a hinta belső párnájára.

Az Adamo hinta rögzítése a plafonba egy ponton történik, ezért a gyermeket minden irányba meg tudjuk hintáztatni akadály nélkül. Javasolt a kicsi jobbra-balra, előre-hátra, fel-le és körbe hintáztatása korának megfelelő intenzitással

SZAKÉRTŐK MONDTÁK

Speciális célokkal is használjuk a FejlesztőHázakban az Adamo hintát. Mamás mozgásfejlesztő csoportjainkban egészen baba kortól vizsgáljuk a gyermekek idegrendszeri érését és megtanítjuk a szülőknek, hogy saját gyermekük fejlesztéséhez individuálisan mire van szükség, milyen gyorsan, hányszor hintáztassa a kicsit a család.

Terápiás programot is összeállítanak a FejlesztőHáz szakemberei különböző problémával, fejlődési elmaradással érkező gyermekek számára (ilyen például a beszédindító mozgásterápia). Nagyon fontos ilyen esetekben azonban a szenzomotoros fejlesztő szakember tanácsát kikérni! A tervezett szenzomotoros tréning otthoni használata során is alkalmazható az Adamo hinta mivel a legtöbb édesanya napközben egyedül van gyermekével, így nem tudja a plédben hintáztatós feladatokat másképp kivitelezni.

Amennyiben hintát választanak kisbabájuknak, akkor tehát a fent leírtak alapján válasszanak! Ne feledjék, hogy a hinta gyermekük fejlődésének nagyon jót tesz, de okosan szabad csak használni, figyelve a gyermek igényeire, motivációjára, mozgásfejlődésének ütemére és a hintában töltött idő hosszára. Az Újbudai FejlesztőHáz Gyermekfejlesztő Központ vezetőjeként és 3 gyermek édesanyjaként is szívből ajánlom ezt az igényesen kialakított hintát!

Bősenbacher Tímea

konduktor-mozgásfejlesztő

szenzoros integrációs terapeuta

Pfaffenrot manuális terapeuta

www.fejlesztohaz.hu

A legtöbb gyerek szeret hintázni. Kicsik vagy nagyobbak, de még emlékezteti őket az anyaméhben eltöltött időszakra. A magzatvízben való lebegés a tér minden irányába könnyed elmozdulást tesz lehetővé. Születés után a magzatvíz felhajtóereje nélkül az egyes helyzet- és helyváltoztató mozdulatok nehezebben működnek.

A csecsemő mozgásfejlődése (párhuzamosan az értelmi-érzelmi fejlődéssel) hosszú hónapokig tart. Főbb stádiumai: szem-kéz koordináció kialakulása, fej mozgatása, forgás, kúszás, mászás, felülés, felállás, járás – a kisdedkorban ez összetettebb mozgásokká fejlődik tovább.

A külvilágból származó ingerek és a test belső működésének érzékelése (propriocepció) együttesen alakítják a csecsemő mozgásbeli fejlődését. A közvetlen környezet felfedezése készteti az egyes mozdulatok ismétlésére, gyakorlására, melyek során az idegrendszer érése, fejlődése, egyre összetettebb működése is kialakul.

A különböző mozgásos játékok jó érzést nyújtanak a gyermeknek. A hintázás is egy igen élvezetes játékforma. A test térben való elmozdulása vesztibuláris (egyensúlyozó rendszerre ható) ingerként működik. Az idegrendszer irányításával testünk a megváltozott testhelyzet kiegyensúlyozására törekszik.

A budapesti Heim Pál Gyermekkórházban gyógytornászként különböző idegrendszeri, mozgásszervi betegségben szenvedő gyermekeket kezelünk. Terápiájuk során célunk, hogy az egészséges gyermek mozgásfejlődését kövessük, testük normál funkcióit kialakítsuk, visszaállítsuk. Mindezt fontos, hogy a lehető legjátékosabb formában tegyük.

Lehetőség nyílt kórházunk számára kipróbálni az Adamo-hintát. Kialakításából adódóan ülve, fekve egyaránt elhelyezhetjük benne a gyermeket. Egypontos felfüggesztése révén bármilyen irányba lökhetjük, illetve forgathatjuk. Az állítható kötélhosszal a kisgyermek lába a talajt is érheti, ezáltal késztetve azt aktivitásra.

Néhány példán keresztül bemutatnánk, hogy a mozgásterápia során kiegészítő kezelésként hogyan alkalmazható az Adamo-hinta:

Tartósan, több hónapra ágynyugalomra kényszerült csecsemők, kisgyermekek (pl. idegrendszeri sérülések, súlyos balesetek, intenzív ellátást igénylő állapotok után) önálló ülésre betegségük miatt gyakran nem képesek. Ugyanakkor az idegrendszer működéséhez szükséges vesztibuláris (egyensúlyi) ingerek fekvő helyzetben biztonságosan adagolhatóak.
A központi idegrendszer sérülése (születés közbeni hipoxia, baleset) miatt kialakulhat az izomtónus szabályozásának zavara. Ennek következtében a hátizmok, nyakizmok feszesebbek (ún. extenziós tónusfokozódás alakulhat ki), a gerinc hátrafelé hajlik. A hinta puha ülőrészébe befektetjük a gyermeket, hasához felhúzott lábakkal. A lassú hintáztatás közben ellazulnak a túlfeszült izmok, a gerinc megfelelő irányba hajlik.
A láb veleszületett deformitásai (pl. dongaláb) esetén, vagy alsó végtagi műtétek után – amikor a kisgyermek a lábát nem megfelelő helyzetben terheli, vagy még nem terhelheti teljesen – szintén jól jöhet ez a segédeszköz. A hintát úgy állítjuk be, hogy a gyermek két lába leérjen a talajra. A gyógytornász vagy a szülő által a megfelelő helyzetbe állított lábain támaszkodva lökheti el magát a kis beteg. Ezáltal kontrollált izomaktivitást hozunk létre az alsó végtagban, számára pedig egy szórakoztató mozdulat a hinta lökése.

E néhány kiragadott példán kívül számtalan lehetőség nyílik még a hinta alkalmazására. Szórakozást nyújt egészséges és sérült, beteg gyermeknek, de egyben kiegészítő terápiás eszközként is működik. Minden szülőt biztatok a kreatív játékra, vagy orvos, gyógytornász segítségével terápiás felhasználására.

A Heim Pál Gyermekkórház Gyógytornász Munkacsoportja

“Az Adamo hintával kapcsolatos szakmai véleményemet nagyban befolyásolja a saját gyerekemmel kapcsolatban szerzett tapasztalat.”

Kislányom születése előtt – munkám során – már használtuk az Adamo hintát a GEKKO-ban.

Az, hogy mindenképpen vásárolok neki egy hintát, soha nem volt kérdés, hiszen tisztában vagyok vele, mennyire fontosak és hasznosak az egyensúlyi ingerek, amiket ezzel az eszközzel könnyedén biztosíthatunk már újszülött kortól. Mivel ezzel a hintával kapcsolatban a GEKKO-s használat alapján nagyon pozitívak voltak a tapasztalataim, így nem is gondolkodtam más gyártó termékében, egyértelműen az Adamo hintát választottam.

Talán kicsit sablonosan hangzik, de a hinta tényleg minden várakozásomat felülmúlta.

A sors úgy hozta, hogy különösen nagy szükségünk lett rá. A terhesség alatt sokat kellett feküdnöm és Rozi koraszülött is lett. Így nagyon sok olyan ingertől esett el, amelyek az idegrendszer érése szempontjából kulcsfontosságúak, és amely ingereket egy egészséges, normál terhesség során megfelelő mennyiségben és ideig biztosít az, hogy az anya pocakjában – az ő mozgásából fakadóan – ringatózik a baba. Mi ezeket az ingereket a hintával tudtuk pótolni Rozinál. A kórházból való hazaérkezésünk után a nap jelentős részét a hintában töltötte, ringatózva, éjszaka bölcsőben aludt, szintén ringatózva.

Sajnos minket is érintett az izomtónus-eloszlási zavar, ami miatt hosszasan Dévény-tornára jártunk. Az izmok főleg a nyakában és a hátán voltak letapadva. A letapadás mértékét érzékelteti, hogy hét és fél hónapos koráig nem tudtam a karomba véve megetetni, vagy elaltatni, mert az a pozíció, amikor a vállai kicsit előre estek, fájdalmat okozott számára. Ilyenkor logikusan azt várnánk, hogy a függőhintában való fekvő pozíció is ugyanúgy kényelmetlen számára, de meglepő módon ebbe a hintába mindig bele tudott kucorodni úgy, hogy kényelmes legyen neki. Ezen a gyógytornász is meglepődött:)

Mivel a hintában jól (és biztonságban) érezte magát – hintáztatás közben ellazultak a túlfeszült izmai, a gerinc megfelelő irányba hajlott – így könnyedén tudtam benne altatni napközben. Biztos vagyok abban, hogy így rengeteg küzdelemtől szabadultunk meg.

Azáltal, hogy a hinta egy ponton és egy rugó segítségével függeszkedik, és a fekvő részen nincs semmilyen merevítő rész vagy matrac, biztonságosan szimulálni lehet azokat a mozgásokat – és így ingereket is – amelyek az anyaméhben is érik a babát. Ez minden csecsemő esetében pozitív hatással bír az idegrendszer érésére, fejlődésére. Emellett az egészséges csecsemő számára egy megnyugtató, biztonságot adó emléket is idéz. Sérült és koraszülött babák esetében pedig azért felbecsülhetetlen jelentőségű, mert kiegészíti és sokkal hatékonyabbá teszi a fejlesztést – a változatos egyensúlyi ingerek, amelyeket ez a hinta remekül biztosít, minden valamirevaló fejlesztés, terápia alapját jelentik.

Biztos vagyok benne, hogy ha nem használtuk volna a hintát ilyen tudatosan és ilyen “mértékben” arra, hogy kiegészítsük a rendszeres komplex GEKKO-s fejlesztést és a Dévény-tornát, akkor most Rozi nem tartana ott, ahol tart: 14 hónaposan minden képességterületen életkorának megfelelő szinten teljesít.

Angyal Julianna

Gyógypedagógus

GEKKO Biatorbágy Képességfejlesztő Játszóház